Tatranská galéria pripravila besedu s Eduardom Grečnerom

25.11.2011 Poprad

Poprad 25. novembra (TASR) – V rámci festivalu súčasného umenia Factory Art, ktorý organizuje Tatranská galéria v Poprade, sa dnes v starej elektrárni uskutoční Večer Eduarda Grečnera. Autor filmu Drak sa vracia bude od 17.00 h besedovať s účastníkmi o svojej tvorbe i o samotnom filme. Pripravené je tiež premietanie známeho príbehu o uzavretom a neprístupnom hrnčiarovi Martinovi Lepišovi, ktorého dedinčania považujú za pôvodcu niektorých živelných pohrôm.
Factory Art odštartoval 3. novembra a potrvá do 12. decembra. Tento ročník nesie názov Nositelia tradícií – Hommage a Vladimír Kompánek. „Eduard Grečner začínal v literatúre publikovaním poézie, v Prahe pôsobil ako pomocný režisér, pravidelne sa venoval rozsiahlej teoretickej publikačnej činnosti, recenzentskej a kritickej práci o filme a literatúre,“ priblížila autora kurátorka projektu Anna Ondrušeková.
Okrem toho režíroval filmy Každý týždeň sedem dní, Nylonový mesiac, Čarodejnica i televízny film Mŕtve oči. Napísal tiež množstvo scenárov, takmer všetky k vlastným filmom. Mnohé z nich boli po roku 1970 pre politickú nespoľahlivosť autora zakázané. „Po dlhej nútenej prestávke smel nakrútiť pre televízny cyklus Revolučné tradície nášho ľudu vlastný pôvodný námet a scenár Príbelská vzbura Janka Kráľa,“ doplnila Ondrušeková. Po prevrate sa Grečner stal predsedom Slovenského filmového zväzu, v roku 1992 nakrútil podľa vlastného scenára film Pozemský pokoj, ktorý zožal úspech na filmovom festivale v Káhire i na washingtonskej The American University. Neskôr natočil ďalšie filmy ako Jaškov sen i spomínaný Drak sa vracia, ktorý bol zaradený do reprezentačného súboru slovenských filmov Pamäť sveta pre UNESCO.
V poslednej dobe publikuje poéziu a venuje sa réžii dabingu filmov do slovenského jazyka. Vydal i dve zbierky poézie Absolútna žena a Zakázaná zóna. V roku 2010 dostal cenu predsedu Národnej rady SR za prínos do slovenskej kinematografie.
 

Vyberte región